Huilbaby / huilbabies behandelen en osteopathie

De term huilbaby dekt niet geheel de lading wat betreft de symptomatologie en klachten die zich bij babies uiten. Een overprikkelde- en of gespannen baby behoort hier, wat mij betreft, ook toe.

Het ontstaan van klachten

De geboorte van een baby is een van de meest stressvolle gebeurtenissen van zijn of haar leven. De baby wordt onderworpen aan enorme krachten van de baarmoeder die de baby vooruitstuwt tegen de natuurlijke weerstand van het geboortekanaal. De baby moet wenden en draaien bij het uitpersen door het bekken. Het hoofd van de baby heeft de eigenschap zich te (ver)vormen en te veranderen als antwoord op de druk- en trekkrachten van een bevalling. De distorsies van het hoofd als gevolg van de bevalling verdwijnen later gewoonlijk op een natuurlijke manier.

Er zijn echter een aantal redenen waarom de bevalling moeilijk kan verlopen en stressvol kan zijn, voor zowel de moeder als de baby, met als resultaat dat de baby niet in staat is de effecten van de geboorte volledig te normaliseren. Als de problematiek van de geboorte aanhoudt en niet wordt opgelost dan moet de baby zich tijdens haar/zijn groei zien aan te passen. Deze problemen zijn onder andere bewegingsblokkades of verlies van beweeglijkheid ter hoogte van de diverse lichaamsstructuren. Deze kunnen bij de baby ongemakken veroorzaken waardoor hij of zij zich niet lekker voelt of zich ontwikkelt op een asymmetrische manier.

Oorzaken ontstaan rond de geboorte

1. Een verkeerde ligging zoals dwars- of scheefligging en stuitligging in de baarmoeder, maar ook door meerlingenzwangerschap kan problematiek ontstaan.

2. Een zware, langdurige bevalling en lange persweeën, een snelle en krachtige bevalling en ook een moeilijke bevalling met vacuümtractie en/of geboortetang zijn zeer belastend voor het hoofd en de halswervelkolom van de baby en kunnen problemen veroorzaken.

3. Na de geboorte door een val.

Wanneer behandelen?

Het beste moment om de behandeling bij baby’s te beginnen, is een paar dagen of weken vlak na de bevalling. Dit is de periode waarin het proces van ontplooiing normaal gesproken het meest actief is. Het is nooit te vroeg om behandeling bij een baby te beginnen.

Checklist

Aan de hand van de onderstaande lijst kunt u toetsen of een baby in aanmerking komt voor Osteopathie.

1. Een huilbaby is een baby die meer dan drie uur per dag, drie dagen per week en al langer dan drie weken lang huilt.

2. Een huilbaby huilt niet ‘echt’ maar krijst oorverdovend en aanhoudend. Bijna niets helpt om de baby rustig te krijgen.

3. Een huil/overprikkelde baby wil niet alleen in de box/bed. De baby zit slecht in zijn velletje en voelt zich in de nabijheid van de ouder/verzorger meer op zijn gemak.

4. De baby huilt niet ‘communicatief ‘: huilt/krijst altijd op dezelfde toon.

5. Veel huilbaby’s hebben hoofdpijn. De baby ligt dan ook graag met de schedel ergens tegen aan. Veel huilbaby’s kruipen dan ook door het bedje heen totdat ze ergens contact hebben gemaakt met een weerstand. Een spijltje of de bovenkant van het ledikantje bijvoorbeeld.

6. De oogjes van de baby zijn naar boven gericht zonder iemand aan te kijken.

7. Het hoofdje ligt vaak extreem ver naar achteren.

8. De baby is in de meeste gevallen overstrekt.

9. De romp ligt in een banaan – of komma vorm.

10. Vaak een voorkeurshouding, waar de baby moeilijk uit te krijgen is. Een poging om de baby recht te leggen, leidt tot heftige protesten.

11. Het lukt ook niet om de baby zo op te rollen, dat de knieën bij de schouders komen: “Foetus houding’. Daardoor kost een luier verwisselen ook veel moeite. (De rug is moeilijk te buigen. )

12. Het bekken kan niet onafhankelijk van de ribbenkast gedraaid worden: heupen, schouders en oren blijven constant in het frontale vlak. De baby draait als een paaltje.

13. De buik van de baby is erg hard.