Buikbrein

Ons buikbrein

In een gezonde, goed gevoede bodem krioelt het van het leven. Miljarden bacteriën, maar ook regenwormen en pissebedden eten de aarde als het ware levend. Ze zorgen voor een voorvertering van de mineralen in de aarde, waardoor die voor planten opneembaar zijn.
Hoe verteren wij eigenlijk ons eten? Wie zorgen er bij ons voor dat de vitaminen en mineralen uit de voeding op de juiste plek terechtkomen?

Honderd miljoen zenuwcellen
Net als bij planten is het voor ons ook belangrijk om voldoende van de juiste voedingsstoffen tot ons te nemen. Een juiste opname door ons lichaam is daarbij essentieel en daarvoor zijn we afhankelijk van een gezonde darm. Fascinerend wat daar gebeurt: honderd miljoen superintelligente zenuwcellen omringen de darmwand en onderscheiden feilloos wat goed is en wat slecht. Het is net een soort ‘buikbrein’. De zuurgraad in de darmen is van groot belang voor het werk van de bacteriën en enzymen die de voedingsstoffen voor ons bloed opneembaar maken. Het is feitelijk een vicieuze cirkel: als de darmen niet in goede conditie zijn, ontstaan klachten als oprispingen, winderigheid en gestoorde stoelgang. Dit duidt op een verzuurd milieu, net als in de aarde. En een verzuurd darmmilieu kan net zomin een goede voedselopname waarborgen.

Alles draait om evenwicht
In de natuur draait alles om evenwicht, dus ook bij ons. Onvoldoende verteerde stoffen worden als afvalstoffen in het lichaam opgeslagen en dat werkt verzurend. Voor de bodem gebruiken tuinders kalk om de zuurgraad te verbeteren en zo weer een balans te creëren tussen zuur en base. Ons lichaam kent ook mineralen die deze rol vervullen, zoals calcium. Als zuren onze gezondheid bedreigen, onttrekt het lichaam calcium aan bijvoorbeeld de botten om deze zuren te neutraliseren.

Minder wc-papier
Eet en drink gezonde voeding die past bij jouw stofwisseling, dat is de boodschap. In een schone darm zal meer slijm worden geproduceerd, waardoor de darmwand schoon blijft. Dit is gemakkelijk te herkennen: bij een schone darm heb je minder wc-papier nodig.

Liefde gaat door de maag
Darmsignalen sturen mede ons gevoel. Dat klinkt misschien raar, maar er lijkt een directe koppeling te bestaan tussen het stukje hersenen dat het gevoel aanstuurt en het darmbrein. De stof die bij de spijsvertering in de darmen vrijkomt, serotonine, speelt ook een rol in de hersenen bij het hebben van een goed gevoel.